Kohtalo…

Mitä se on? Hölmöjen hyve, vajaamielisten vääristymä?
Aina kun jotain hyvää tai huonoa tapahtuu, voi miettiä että näin taikka noin oli tarkoitus tapahtua. Useinmiten on kuitenkin joku syy miksi jotain tapahtuu. Aina en ole näin uskonut…

Elettiin kevättä 2009, avioero astumassa juuri voimaan kun minua kehoitettiin hakemaan aso-asuntoa Tuomarilasta, johon oli uusia valmistumassa toukokuussa 2010. Hain, ja sainkin. Omistusasunto myyntiin Vantaalta, ja muutto vuokralle Espoon puolelle odottaen että saavat Tuomarilan asunnot valmiiksi. Kesä kului, syksykin, saavuttiin joulukuun alkuun. Eräs silloinen kaverini oli järjestänyt minut treffeille tämän ystävänsä, Janikan kanssa ja ilta kului salaman nopeasti rupatellen. Hymyilin taas pitkästä aikaa, tuntui hyvältä tavata hänen kaltaisensa nainen, niin monen pettymyksen jälkeen. Selvisi että hän asuu jo Tuomarilassa, sattumaa, uskoin. Noista ”sokkotreffeistä” alkoi elämäni paras aika. Jonkinajan kuluttua aloin uskoa että tämä todellakin oli kohtalo. Olin muuttamassa parin sadan metrin päähän hänestä, eihän se voinut olla sattumaa, ei mitenkään. Hän palautti uskoni ihmisen, ja ennen kaikkea naisen hyvyyteen. Upea ihminen, rakastuin niin että vatsaa kouristi, sydän hakkasi, sanat menivät sekaisin. Meni pari upeaa vuotta.Joulukuussa 2012 kysyin, josko hän ottaisi tulevaisuudessa minun sukunimeni, merkiksi myöntävästä vastauksesta, hän otti sormuksen vastaan minulta. Sydämeni hymyili kilpaa suuni kanssa, olin iloinen, ja miksi en olisi ollut, olinhan saamassa sen mitä halusinkin alusta alkaen. Mutta niin kuin minulle aina, niin kaikki kaunis loppuu joskus. Seuraavana syksynä jouduin kyynelsilmin hakemaan takaisin sormuksen, kihlasormuksen jota koskaan en itse saanut. Minä olin tosissani silloin joulukuun iltana, oliko hän?

Koitin saada hänet takaisin, yritin kaikkeni. Kaikin voimin koitin hänelle todistaa että olen hyvä mies, aika-ajoin hän ehkä sen uskoikin. Aloin menettää toivoani, omassa pienessä päässäni ajattelin että pieni välimatka voisi piristää, ehkä hänkin alkaisi kaivata minua? Päätin muuttaa Helsinkiin, lähemmäs koulua jossa olin viime syksynä aloittanut. Ehkä tyhmin teko jonka saatoin tehdä. Halusin hänet takaisin viereeni, mutta sen lisäksi hän oli kaikki nämä vuodet paras ystäväni. Toivoa oli ilmassa, kunnes kaikki muuttui pari viikkoa sitten.
Maa petti jalkojeni alta tuona tiistaisena iltapäivänä.

Ikävä ei ota hellittääkseen, se pitää minua tiukasti otteessaan, aivan kuten minä pidin ajatusta siitä, että tämä oli kohtalo, me kuulumme toisillemme. Tämän pari viikkoa olen miettinyt, milloin hän on viimeksi edes välittänyt siitä, miltä minusta tuntuu? Milloin hän on viimeksi sanonut minulle että rakastaa minua? Ei se ole vaikea lause, jos niin tuntee sydämessään. Kaiken toivon minulle antoi, ja minä pystyin nuo edellämainitut sanat sanomaan hänelle, koska tunsin niin, aina. Olinko pitkäänkin jo hänelle aivan turha ihminen? Lämpö paistoi hänen silmistään, kasvoistaan kun nauroimme yhdessä tyhmille jutuille, mutta miksi hän ei voinut sanoa sitä maagista lausetta? Lausetta joka olisi tehnyt minusta onnellisemman, ja rikkaamman ihmisen kuin keneskäkään muusta. Yksi lause, edes kirjoitettuna, enempää en pyytänyt. Jos hän oli jo heittänyt sydämensä pakastimeen, miksi hän antoi minulle toivoa? Antoi minun jatkaa tulevaisuuden suunnittelua katsoen joka päivä tuota sormusta, jonka toivoin hänen sormeensa vielä pujottavani.
Se tulevaisuus olisi ollut niin täydellinen…

Näihin kysymyksiin ilta toisensa jälkeen haen tähtitaivaalta vastausta, tietäen että vastaus ei sieltä tule, koskaan. Iltaisin kävellessäni kotikulmien katuja keskustassa mietin, mikä teki hänestä niin julman ihmisen että tälläisen tuomion minulle antoi, kaiken sen jälkeen. Vastauksen tietää vain Hän. Hän, jota on kielletty kertomasta, Hän joka kuuntelee mieluummin muita kuin itseään, tai minua, joka vain hyvän tulevaisuuden meille halusi.

Kaikesta voin päätellä vain sen, että hän on vaihtanut kaiken sen lämmön, kaiken hyvyyden, joka hänessä joskus oli täydelliseen kylmyyteen, siihen absoluuttiseen nollapisteeseen, joka ei saisi kenenkään sisällä asustaa. Toivottavasti oli hyvä vaihtokauppa. Jos sydän on jäätä, niin mikään ei sitä voi lämmittää, ei edes mummon kutomat villasukat. Hän on, tai ainakin oli, ehkä järkevin ihminen jonka olen koskaan tuntenut, siksi tuntuukin niin vaikealta uskoa hänen vaihtaneen kaiken järkevyyden järjettömyyteen ja alistumiseen manipulaation alle. Mitä tuo toinen ihminen tietää siitä onnesta joka meillä oli? Ei mitään. Janikaa manipuloiden ja minua vastaan hyökäten hän luulee saavuttavansa saman, mitä meillä oli. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, vaikkakin samaan aikaan tulisi muistaa se fakta, että asia vain on niin että joukossamme liikkuu tuollaisia tunneälyltään vajaampia yksilöitä, joiden yläpuolelle sentään onneksi itse sijoitun. Ilman, että sortuisin ylimielisyyteen tai muuhun vastaavaan, ihmettelen, miksi Janika käveli onnensa, meidän onnemme ohitse?

”Kohtalo käsitteenä on realismia vain heille, jotka ovat kyllin tyhmiä ja sokeita olemaan näkemättä ihmisen kädenjälkeä tapahtumien takana”

-Hannu 26/09/2014